Klinkerplattor på terrass

Kakelklubben | Frågor och svar - Klinkerplattor på terrass

Hej på er, Vi har till en kund föreslagit att ha klinkerplattor på dennes 60 m² stora terrass samt på två balkonger, 10 resp. 16 m² stora, i en nyproduktion av en större villa. Finns det saker och ting man bör tänka på när vi ska föreslå klinkerplattor, frostsäkra plattor osv.? Hälsningar Anders

Svar

Hej!

Att bekläda golvytor på terrasser, balkonger etc. med klinker är av flera skäl ett jättebra förslag.

För att detta projekt både estetiskt och teknisk ska bli bra och hålla för en lång tid framöver krävs dock en grundlig genomgång av alla förutsättningar.Det handlar om att fastställa behovet av ev. tätskikt under plattorna, lämpliga plattor med rätt halkdämpning för utomhusbruk, korrekt fäst- och fogmassor osv. Beroende på väderstreck på dessa utomhusytor kan t.o.m. kulören på plattorna vara en faktor av intresse. Detta då t.ex. ett söderläge med stark sol på mörka plattor kan innebära en väldigt stor värmeabsorption i plattor och konstruktionen som måste hanteras.

Till att börja med kan du läsa vår broschyr om membrantätning där du får all information du behöver kring vilka produkter du ska använda. När det gäller plattor sen ska en hallkdämpningsklass med minst R11 användas. Välkommen in till oss så visar vi lite olika förslag på plattor.

Med vänlig hälsning
Niklas Bäckstedt

Close