Tips inför badrumsrenoveringen

Det är en hel del att tänka på när du ska renovera ditt badrum eller bygga nytt. Här har vi gjort en lista med saker du ska tänka på och hur du undviker fallgropar.

1. Sätt en budget.
Utbudet att badrumsinredning är oerhört stort och det är därför bra att planera efter budget.

2. Gör en mätning och skiss av badrummet 
Planering är jätteviktigt i ett badrum, det kan spara både tid och pengar.
Det fungerar bra att göra en skiss förhand på ett papper. Mät längd, bredd, höjd, var du tänker ha dörren och fönster placerade. Notera också om dörren går inåt eller utåt.  Om du renoverar ett befintligt badrum fundera på om du ska behålla placeringen av installationerna eller om du vill flytta dem (till en extra kostnad). Behöver du dra el i badrummet för belysning och handdukstork? 

3. Ställ frågor kring underlag 
Det kan uppstå frågor kring underlaget och byggnationen av badrummet. Självklart kan din hantverkare troligen hjälpa dig med det, men du kan också kontakta Kakelspecialistens tekniksupport för att höra vad som är möjligt och bästa lösningen för ditt nya badrum när det gäller underlag och produkter till dito. Tekniksupporten når du vardagar mellan 08.00-19.00 på 08-686 93 77 eller teknik@kakelspecialisten.se

4. Tänk efter vilka behov du har i badrummet
Nu kan du fundera på vad du och familjen har för behov i badrummet nu och i framtiden. Mycket förvaring, badkar eller dusch, ska det finnas tvättmaskin m.m?. Rita in möblerna , duschen , ev. badkar, wc på skissen.

 badrumsinspiration

5. Bestäm vilken stil du vill ha
Fundera på vilken stil och vilka färger du gillar. Gör gärna en ”moodboard” eller samla klipp från tidningar, print från internet och prover på material, färger och inredningar du gillar.  Försök sätt en rubrik på ditt badrum (gammeldags, färgglatt, vintage, hotell, lyxigt, manligt m.m.). 

6. Kom ihåg: Storlek har betydelse
När du nu ska välja kakel så vet du i vilken färgskala och stil du vill ha. Storleken på plattan har betydelse i form av att du kan förändra uttrycket och känslan av rymd i badrummet med olika stora plattor. På golvet bör plattorna inte vara större än 20x20 cm om du ska bygga fall mot golvbrunn. Dock så kan du installera en väggnära golvbrunn och kan då välja vilken storlek som helst på golvet. Du kan också välja en mosaik eller mindre platta direkt vid golvbrunnen och en större i samma serie i resten av badrummet.

badrumsinspiration

7. Tänk över färgval
Gå på magkänslan. Överlag är vi i Sverige lite försiktiga när vi väljer färger till badrummet, det blir mest vitt och svart. Fundera på att ha en fondvägg i färg, en pelare bakom toaletten eller i duschen.  Kanske ett mönstrat golv eller ett inklätt badkar i vacker glasmosaik. Gör ett personligt badrum och ett badrum du kommer att trivas i. Det kan vara en idé att arbeta med olika toner av samma färg för en harmoni i badrummet.

8. Inspireras i butiken
Ta med dig skissen, ev. moodboard och en tumstock till butiken. På Kakelspecialisten har vi över 120 badrumsmiljöer att inspireras av vilket kan underlätta beslutsprocessen. Du kan alltid testa andra golvklinker i båsen eller matcha med olika mosaiker och kakel. Köp med dig provplattor hem om du inte kan bestämma dig i butiken.

badrumsinspiration

9. Tänk på dessa saker när det är dags att välja badrumsinredning
När du nu valt kakel och klinker så är det lättare att välja badrumsinredning. Hos Kakelspecialisten hittar du inredning från flera tillverkare och alla stilar finns representerade. Gå runt i butiken och känn på möblerna, dra i lådorna, prova blandare och känn efter vad du tycker om.

Lite att tänka på när du väljer inredning

  • Det går bra att blanda porslin från olika tillverkare i badrummet.
  • Spegeln eller spegelskåpet bör inte vara bredare än handfatet. Tänk på bra belysning.
  • Duschvägg – välj om du vill ha vikbar, fast, skjutbar, rund m.m.
  • WC – vill du ha en golvstående eller vägghängd.
  • Badkar – vilka är dina behov? Massage, ett badkar på tassar, inbyggt, standard m.m.
  • Val av blandare till duschen, badkaret, tvättstället.
  • Handdukstork, elektrisk eller vattenburen. Diskret eller som ett smycke på väggen.

10. Tänk lättstädat!
Badkar utan front, vägghängd wc, kommod och förvaring, vägghängda möbler gör också att badrummet känns större. Välj material på bänkskivor och wc som är smutsavvisande.  Det finns också smutsavvisande fog att använda från t ex Sopro.

11. Glöm inte belysningen
Belysning är jätteviktigt i badrummet, speciellt när du står framför spegeln.  Tänk på att inte montera in ljus för nära väggen då det kan bli släpljus och ojämnheter i fogar m.m. syns tydligt.

12. Badrumstillbehör - pricken över i:et!
Glöm inte alla tillbehören! Krokar, toapappershållare, handdukshängare m.m. Här finns också olika stilar att gå efter och som passar in i ditt badrum.  Vill du inte borra i kaklet och punktera tätskiktet går många av tillbehören att klistra upp.

Välkommen in i butiken i Årsta och börja din badrumsplanering!

 

 

Visa plattor +

Close