Vad är kakel?

Här finner du fakta kring vad skillnaden är mellan olika produkter i Kakelspecialistens sortiment och i vilka utrymmen du kan använda dem.

Fakta - Kakel

Kakel är gjorda av glaserat lergods. Kakel används endast till väggar inomhus. Plattorna bränns i ugnar vid 800-900 grader. Kakel är underhållsfritt i den meningen att de aldrig ska efterbehandlas med polish eller liknande.

Fakta - Klinker

Klinker eller golvplattor är gjorda av glaserat eller oglaserat stengods. Plattorna bränns en gång i ugn vid temperaturer mellan 1150 och 1250 grader. Den höga temperaturen göra att klinker blir hårt rakt igenom. Klinker är ett slitstarkt material och kan användas både som golv och vägg i privata och offentliga miljöer. Även plattor till pooler, storkök, fasader utomhus görs som klinker.

Fakta - Mosaik

Mosaik är små plattor av keramik, glas eller natursten, ofta mellan cirka 15-100 mm stora och levererade på kartor av glasfiber eller papper. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Mosaik med nät av papper på baksidan ska undvikas att monteras i våtutrymmen..

Fakta - Sjösten

Sjösten det svenska namnet på natursten (oftast marmor) som tumlats med sand och vatten. Deta görs för att materialet ska få ett rustikt utseende. Sjösten i större format tumlas normalt inte, istället kantstöts och blästras ett rustikt utseende fram.

Fakta - Granitkeramik

Granitkeramik är plattor av hårdare kvalitet och låg vattenabsorption och rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns oglaserade eller glaserade. Granitkeramik är frostbeständig och kan därför med fördel läggas utomhus.

Fakta - Glasplattor

Glasplattor är precis som de låter gjorda av glas. Ibland är glaset pigmenterat och genomfärgat och andra fall är glaset transparant med en fastlimmad färgad baksida. Finns även som mosaik. Glasplattor bör endast användas på väggar i torra och våta utrymmen, de ska inte läggas på golv.

Fakta - Marmor

Marmor är en sedimentär bergart och definieras som kristalliserad kalksten. Marmor används både i torra och våta utrymmen, både på golv och vägg. Marmor är känsligt för fläckar eftersom det är ett så poröst material men kan impregneras. 

 

Visa plattor +

Close