Kakelspecialisten

allt inom kakel och badrum, handla i butik och online.

Vardagar 10.00-19.00, Lördag 10.00-16.00

Sätta kakel i bastun, hur gör jag med underlag?

Plattsättning

Hej! Jag vill sätta kakel i bastun på den del som är vägg bakom aggregatet. Vilken typ av skivunderlag bör jag ha samt skall jag ha någon särskild typ av fix eller annat som jag skall tänka på?

Hej!
Vi kan med bestämdhet säga att enligt vår erfarenhet finns det inga lämpliga väggskivor på marknaden då gips inte tål temperatur över 45°C och de Cementbaserade skivor som finns har alldeles för stor rörelse vid temperaturskillnader. Bastuaggregatet blir otroligt varmt och påverkar allt som innehåller plast i någon form. Den värme som strålar mot väggen förstör i princip all plast  så fästmassor och tätskikt kommer att vittra sönder med tiden. Ofta har folk reglat upp väggen och har värmeisolering i regelverket vilket gör att all värme ansamlas i själva ytskiktet vilket gör det hela värre.

En förbättring är att mura eller gjuta just den här delen av väggen då detta låter värmen spridas utåt i väggen. Sen rekommenderar vi alltid att folk sätter upp någon form av strålskydd mellan aggregatet och väggen, detta kan vara fristående järnplåtar eller varför inte en murstenvägg som är fristående.

Om man nu ska välja en fästmassa så ska den vara cementbaserad och då finns t ex Sopro Megaflex TX. Behöver man tätskikt så fungerar Sopro DSF 623 utmärkt på betong eller murverk. Fog spelar inte så stor roll vilken man väljer men Sopro DF 10 kan fungera utmärkt i de flesta fall.

Viktigast av allt är strålskölden, löser man det så blir inte väggen så varm.